foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Tel.+36/30/8649125
info.bte@balatonszarszo.hu

 


 József Attila Emlékház

 

 

Balatonszárszó
József Attila utca 7.
8624


NYITVA TARTÁS

VÁLTOZÁS!

Téli nyitva tartásunk az alábbiak szerint változik:

2017. december 31-ig emlékházunk csak előzetes telefonos bejelentkezés alapján látogatható. (Minimum egy nappal a látogatás előtt)

2018. január 2.-tól szerda-csütörtök: 12-17 óráig, péntek-szombat-vasárnap: 10-17 óráig látogatható.
Hétfőn-kedden Zárva!

teli nyitva 2016

Elő- és utószezonban:

Április 11.-től június 30.-ig: 10:00-17:00 

Szeptember 1.-től október 31.-ig: 10:00-17:00 óráig (Hétfő szünnap)

Főszezonban: 

Július 1-Augusztus 31-ig mindennap 10:00-12:00 és 14:00-20:00 óráig

 

Belépődíjak
Felnőtt 1000 HUF
Diák 500 HUF
Nyugdíjas 500 HUF
Családi jegy
20 % kedvezmény
a belépőjegyek árából
Csoportos jegy
(minimum 10 fő esetén)
felnőtteknek 900 HUF
diákoknak 400 HUF
Fotójegy 300HUF
Tárlatvezetés csoportoknak 1000 HUF

 Pedagógus igazolvánnyal és sajtóigazolvánnyal rendelkezők, fogyatékkal élők,
6 év alatti gyermekek, illetve 70 év felettiek
ingyenesen látogathatják a múzeumot.

  

 

SZOLGÁLTATÁSOK

 MÚZEUMPEDAGÓGIA   /József Áron és a szappanfőzés rejtelmei/

Kézműves foglalkozás diákcsoportoknak


Leírás: Betekintés József Attila édesapjának életébe, és az 1900-as évek higiéniai szokásaiba. A résztvevők elleshetik a házi szappankészítés fortélyait, a kiállítást tárlatvezetéssel tekinthetik meg, a foglalkozás végén pedig hazavihetik az elkészült szappanokat. 


Foglalkozás időtartama: körülbelül 1 óraAjánlott korosztály: 10 éves kortólÁra: 400 Ft diákonként (belépőjegy díja) + 5000 Ft csoportonként (min. 10 főtől, max. 20 főig/ foglalkozás díja)A tárlatvezetés ingyenes.A foglalkozást belépőjegytől függetlenül is lehet kérni.


JÁTÉKOS FELADATLAP

 - Segítséget nyújt a kiállítás anyagának alapos megismeréséhez.

- Egyéni, vagy csoportos kitöltéshez, 10 éves kortól ajánljuk.

  Ára: 300 Ft/db

ÚJ! MÚZEUMI BOLT

Őrizd meg az élményt!

Válogass emléktárgyaink és kiadványaink széles választékából kedvező áron.

INGYENES!  „Múltidéző szoba és könyvtár”

Az 1930-as, 1940-es évek tárgyait, divatját és hangulatát bemutató szoba. A felpróbálás és fotózás ingyenes. A múzeumi könyvtár antikvár darabjait olvasva pedig bővebb információt kaphatunk a költő életéről.

INGYENES!  - Wi-Fi Hotspot az Emlékház területén! 

Programismertető 2017 letöltése

 

JA alkotokNapja

 alkotoknapja2017


Információ és bejelentkezés

06-30/ 864-9134; 06-84/ 343-199 
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Egyéb internetes tartalom:  emlekhazak.hu

Facebook oldalunk ide kattintva érhető el

Idesereglik, ami tovatűnt

A balatonszárszói villasoron lévő, Európai Uniós forrásból 2012-ben megújt egykori Horváth-panzió ad otthont az új József Attila-kiállításnak. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő.
1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomásról induló tehervonat halálra gázolta. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Az aktív befogadásra késztető, látványos, új belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A térbe iktatott oszlopok, beugrók, pihenőszigetek révén részleteiben is bemutatja a költő tárgyi hagyatékát, lírai univerzumát, azt példátlanul sokrétű költészetet, melynek az eszmélkedés mellett az emlékezés volt a legfontosabb ihletője.

Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését), eddig még nem publikált fotókat is felmutató tárlat egyedi a maga nemében. Szerelemvágyról, szenvedésről, halálról szól, mégis minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A családdal érkezőknek olyan játékos-kreatív közös befogadást kínál, amelyek segítségével a gyerekek is sok mindent megérthetnek a tragikus sorsú költő életproblémáiból és költészetéből.

A Kiállítás kurátora: H. Bagó Ilona
Látványterv: Fákó Árpád, Zalavári Tibor
Múzeumpedagógus: Matkovics Diána

  

 

József Attila Emlékház avató ünnepség

 

"József Attila (1905–1937) élete 1936 nyarától kapcsolódik Balatonszárszóhoz. Augusztustól szeptember közepéig pihenéssel, udvarlással és versírással töltötte napjait a Palota panzióban, s örömmel foglalkozott Etus gyermekeivel, komolyan véve a jó szóval oktató, játszani is szerető nagybácsi szerepkörét.

„Ez volt az utolsó szép nyara. Lesülve, meghízva, frissen tért haza, büszkén szép verseire” – emlékszik vissza erre az időre Németh Andor. A hullámok lágy tánca…, a Balatonszárszó című és a Jaj, majdnem… kezdetű költeményekbe „belevarázsolta a gazdag nyár minden sugarát és hevét”.

Másfél évvel később, 1937. november 4-én, csikorgó télidőben látta viszont a szép emlékezetű nyaralót. A jól fölszerelt budai szanatóriumból ide irányította orvosa, hogy családi körben, állandó és gondos felügyelet mellett folytatódjék a további „relatív gyógyulás”. A súlyosan depressziós költő azonban fölöslegesség-érzéstől, kishitűségtől szenvedett, s egyfolytában az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta. Nővérei csak nagy nehézségek árán tudták megteremteni az ápolás feltételeit. Kezdetben fűteni sem tudtak az épületben, beázott a mennyezet, jéghideget leheltek a falak. Kétheti fagyoskodás után beköltöztek a Balaton-partról a villasorra, a Horváth panzió két szobájába. Ekkor szemmel láthatóan javult a költő állapota. Rá-rátörtek még a kényszerképzetek, a sírógörcsök, de esténként sokat beszélgetett nővéreivel. Gyermekkori emlékeket idéztek föl, napközben sokat sétáltak a faluban.

November 28-án szerelme, Flóra látogatta meg, december 2-án – a halálát megelőző napon – a Szép Szó vezérkara és az orvosa is fölkereste. Barátai új kötet-lehetőségről, lektori állásról és a régen várt Baumgarten-díj odaítéléséről hoztak „biztos” híreket.

Másnapra mintha kicserélték volna, újra tervezgetett. Nővéreivel gyengéd és segítőkész volt egész nap. Még az ebédet is megette, ami addig nem volt szokása. Újságot olvasott, mókázott a gyerekekkel, leveleket írt. Este – miközben Etus kenyeret dagasztott, Jolán a kicsiket fürdette – sétálni indult. Nem sokkal később kopogtattak: a halálhírét hozták. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomáson a menetrendben nem szereplő, induló tehervonat halálra gázolta. Jolánt a sorompónál csendőr tartóztatta föl, mögötte feküdt a halott költő, Nagy-Magyarország térképével letakarva.

December 5-én a református egyház szertartásrendje szerint temették el nővérei, a helybeli kíváncsiskodók és a Pestről érkezett barátok, tisztelők – valamint Faludy György emlékei szerint – öt csendőr jelenlétében. A szárszóiak bolond hírét keltették az öngyilkos ismeretlennek. Öt évvel később, amikor Budapesten, díszsírhelyen újratemették József Attilát, már a legnagyobb költőként tartották számon, szerte az országban."

Valachi Anna irodalomtörténész

 


 

Ha szállást keres Balatonszárszón,

itt biztosan talál

szallaslogo3

A szálláskereső használata

Csukás Színház

csukas2017 1k

Nyári programok 2017

nyari program2017 1k

Sárkányfesztivál 2016

sarkanyfesztival 2016 1

Gyermek- és családbarát Balatonszárszó

image kiadvany 2016 1k

3D séta B.szárszón

GPS QR kód

QR kod bszarsz hosok tere

Időjárás

Éjjel-nappal Balaton

ejjel nappal balaton logo k

Mozdulj Balaton

mozduljbalaton

Balatonszárszó a Facebookon

face

Valuta árfolyamok

Látogatók